Et lite stykke musikkhistorie:

MTV's første musikkvideo - «Video Killed the Radio Star»

For en liten stund tilbake var radio primærkilden for å oppdage musikk og det var på denne måten artister ble store. Her er historien om låta og musikkvideoen som markerte starten på en ny æra.

Publisert Sist oppdatert

Med «en liten stund tilbake» snakker vi nå om en tid hvor musikkvideoen av nevnte låt fikk kritikk for å være for voldelig fordi den har med en radio som eksploderer. Med andre ord skal vi tilbake til en tid før Cardi B toppet hitlistene, nærmere bestemt til 1981.

I første utgave av denne spalten, som omhandlet A-ha sin udødelige klassiker «Take on me», skrev Ingrid Nedrebø: «Den aller fyrste musikkvideoen MTV viste var ingen ringare enn «Video Killed The Radio Star» av The Buggles, og dermed hadde dei spådd framtida til musikkvideoane: Ein radiohit var ikkje lenger nok, det gjald å ha ein bra musikkvideo for å kunne slå gjennom.»

Ironisk nok var det faktisk ikke planlagt at låttittelen skulle være så passende. Låta ble gitt ut og fremført av bandet The Buggles bestående av bassist og vokalist Trevor Horn og keyboardist Geoff Downes. Begge to skulle senere bli medlemmer av prominente prog-rock band som Yes og Asia. «Video Killed the Radio Star» ble en radiohit da den toppet hitlistene i England, og The Buggles ble et av verdens mest kjente one hit wonder.

LES OGSÅ: MMA: Verdens ærligste idrett?

En kritikk av seg selv?

MTV gikk av stabelen den 1. august i 1981, og The Buggles runget ut av TV-anlegg verden rundt. Ironisk nok handler låta om bekymringene knyttet til teknologisk innovasjon, hvor maskiner tar mer og mer over. Slikt sett er låta nesten en kritikk av seg selv, da den bærer preg av cutting-edge teknologi på den tiden. For eksempel ble synthesizeren ARP String machine brukt til å simulere et strykeorkester. I tillegg orkestrerte Downes låta på en Prophet-5 som hadde en revolusjonerende mikroprosessor. På denne måten kan man si at 80-tallet offisielt var i gang, og mye av synthpop og new wave-musikken som kom ut av dette tiåret ble offisielt trendy.

LES OGSÅ: Nobelprisvinner Kazuo Ishiguro tilbake med ny roman

Når en dør åpnes lukkes en annen

Sangen ble gitt ut på albumet The Age of Plastic i 1979, og hadde allerede rukket å bli en hit i England før MTVs debut. Albumet er et konseptalbum som tar for seg nostalgien Trevor Horn hadde til 60-tallet og de teknologiske fremskrittene som hadde blitt gjort siden da. Horn har uttalt at en av de største inspirasjonskildene til sangen var den tyske gruppen Kraftwerk, som en av de første store artistene innenfor elektronika. «Å høre Kraftwerk var som å se inn i fremtiden,» har Horn nevnt. Sånn sett er «Video Killed the Radio Star» en skildring og markør av en ny tid, men også en tristhet over at de tingene Horn mente var fint med 60-tallet ikke ville oppleves på samme måte lenger. Dette representeres i melodien og komposisjonen, som kan tolkes som barnlig, optimistisk og fengende, i kontrast med teksten.

LES OGSÅ: Fysiske forelesninger bør prioriteres over ferieturer til Spania

Mysteriet Hans Zimmer

Når man hører navnet Hans Zimmer tenker nok mange på Løvenes Konge, Gladiator, The Dark Knight eller «study»-spillelister på spotify. Men før han ble Hollywoods mest brukte filmkomponist gjorde han faktisk sin første TV-opptreden i denne musikkvideoen, da han teknisk sett var et medlem av The Buggles i 1981. Han er ikke delaktig i produksjonen av sangen, men midt ute i musikkvideoen kan man kimse en ung Zimmer late som om han spiller synthesizer i omtrent tre sekunder. Måten man lagde musikkvideoer på var dog noe annerledes i 1981, og MTV sin første musikkvideo ble spilt inn på bare én dag i London.

LES OGSÅ: Her kan du aldri mer gå naken til badet

Et vannskille

Man kan i retrospekt se tilbake på MTV i dag og se at det uten tvil ble en viktig utvikling for musikkmediet og musikkbransjen, men helt slutt for radio ble det ikke. Videoen har likevel blitt en viktig markør på når radio gikk gjennom en av sine største endringer, og jobben til popartister ble til noe mer enn å bare få sangene sine spilt på radio.

I år er det 40 år siden MTV gikk av stabelen. Siden da har både popmusikk, musikkvideoer, så vel som MTV, gått gjennom store endringer. Det er likevel noe som fortsatt gjør «Video killed the radio star» relevant i 2021, med tanke på hvordan tidene konstant er i endring, i tillegg til måtene vi bruker og konsumerer musikk på. Kanskje det er på tide at noen skriver «Tik-tok killed the Instagram star»?

LES OGSÅ: Rådebank-skuespiller: Fra alminnelig student til hovedrolle

Powered by Labrador CMS