Offisiell åpning av duken i Storsalen
Etter to utsettelser fikk Storsalsduken omsider sin åpningsseremoni
Det var en høytidelig seremoni som tok sted i formiddag da duken i Storsalen offisielt ble åpnet etter at den gamle duken fra 1929 falt ned tidligere i år. Strindens promenadeorkester satte stemningen med musikk, før ordet gikk til lederen ved Studentersamfundet, Karen Mjør.
— Jeg har slitt litt med å finne ut hvordan man hedrer en duk, sier Mjør lattermildt til salen.
LES OGSÅ: Ny takduk på vei opp
Hun kan fortelle at den forrige duken ble satt opp ved Studentersamfundets åpning i 1929, og holdt i nesten 91 år før den uforventet falt ned i starten av april. Duken har opplevd besøk av alt fra Dalai Lama til Karpe, og har stått stødig gjennom både okkupering under andre verdenskrig og studentenes storming av samfundet på frigjøringsdagen i 1945.
— Jeg håper den nye duken vil holde i minst 91 år til, og få sine egne opplevelser, sier Mjør.
FRA ARKIVET: Dalai Lama endelig bekreftet til ISFiT
En bit av Samfundet på ordførerkontoret
Duken falt ned bare uker etter at landet ble stengt i mars, i en periode hvor Studentersamfundets omsetning var på vei ned. For å bidra med å dekke kostnadene til ny duk ble det satt i gang en “duknad”, hvor deler av den gamle duken ble gitt til de som donerte penger til en ny duk. Trondheim kommune bidro med 1,5 millioner kroner, og er en av de 288 bidragsyterne som har fått en bit av den gamle duken. Biten henger i dag på ordførerkontoret, forteller ordfører Rita Ottervik.
— Kommunen ser hvor viktig Samfundet er for studiebyen Trondheim, og den nye duken markerer en viktig oppgradering av huset, sier hun.
Hun påpeker at Studentersamfundet er et av Norges mest kjente bygg, men at tidens tann også biter Samfundet-bygget. Ottervik skryter av de frivillige på Samfundet for å tenke på også framtidige Trondheimsstudenter ved å pusse opp og ta vare på huset.
— Gratulerer med dagen, duken er offisielt åpnet, avslutter hun.
LES OGSÅ: Gjennomslagsparadokset
— En viktig del av husets oppgraderingshistorie
Også NTNU-rektor Anne Borg deltok på seremonien. Som Ottervik gratulerer hun med tak over hodet og påpeker at Studentersamfundet er en viktig del av studentlivet i byen.
— Uten Studentersamfundet hadde ikke Trondheim vært Norges beste studentby, poengterer hun.
Borg undres og gleder seg over alt den nye duken skal få oppleve over de neste 90 årene, og forteller at hun gjerne skulle vært der selv når den nye duken har levd sitt liv for å vite hvilke store begivenheter den vil oppleve i sin tid.
LES OGSÅ: Mer smitte, men ingen krise
Administrerende direktør Audun Kvam i Sit gratulerer også med ny duk, og påpeker at Studentersamfundet er uvurderlig for den psykiske helsen til studentene i byen.
Prosjektleder Agnete Djupvik for Samfundets nybyggkomité avsluttet seremonien med å fortelle at duken er en viktig del av Samfundets oppgraderingshistorie, og at nybygget også vil være en del av dette. Siden 1950-tallet har det blitt forsøkt å bygge ut huset, og nå blir det snart en realitet.
— Barna til studentene i dag vil komme til Trondheim og fortsette å bygge Studentersamfundet videre, med ny duk og nytt bygg som vi var med på å skape, avslutter Djupvik.