Fra alminnelig student til hovedrolle

– Det gir meg en frihetsfølelse å stå på scenen og være omringet av musikken, sier Rådebank-skuespiller Natalie Bjerke Roland.

Publisert

Natalie Bjerke Roland

Kjent fra: Rådebank

Aktuell med: Jesus Christ Superstar Alder: 24 år

Fra: Porsgrunn

Utdannelse: Bachelor i musikkteater ved Høyskolen Kristiania

Vi møter Natalie Bjerke Roland i foajeen ved Trøndelag Teater, der hun nå er ansatt. Selv om det er varmt ute og vårsola blender oss, hindrer ikke det samtalen vår. Norsk publikum ble kjent med Roland da hun spilte i den populære NRK-serien Rådebank, men dette er ikke det eneste vi kjenner henne fra. Roland har også vært med i Nøtteknekkeren, Tordenskjold – alle tiders trønder og Den hemmelige hagen. Hun er nå aktuell i den storslåtte rockeoperaen Jesus Christ Superstar ved Trøndelag Teater.

– Da jeg studerte tenkte jeg mye på hvordan det skulle gå med jobb. Det lå selvfølgelig en frykt der, innrømmer hun.

Gjennombruddet

Roland vokste opp i Porsgrunn, hvor hun bodde med moren og søsteren sin. Faren, som kommer fra USA og som tidligere bodde i San Francisco, besøkte hun ofte i barndommen.

Som barn var hun veldig aktiv – hun spilte blant annet fotball og var med i barnekor. Roland debuterte tidlig som skuespiller. Allerede som syvåring begynte hun med improvisasjonslek og da hun var ni år gammel var hun med i et amatørteater.

– Jeg hadde det det innmari gøy da jeg fikk lov til å være med på å lage rekvisitter og scenografi. For å være med trengte man bare engasjement. Du kan vel si at jeg peaket da jeg fikk min store rolle som Annie i en alder av elleve, forteller Roland humoristisk.

Les også UD-portrettet av Karoline Brændjord: – Jeg har følt meg fremmedgjort fra poesi

Da hun skulle søke linje på videregående derimot, sto hun ved et veiskille.

– Hvilken vei skal jeg gå nå og skal jeg satse på musikk eller drama? Valget endte til slutt opp på dramalinja i Skien. Etter videregående der, tok hun i 2018 en bachelorgrad i musikkteater ved Høyskolen Kristiania. Deretter gikk veien videre til Trondheim for å jobbe ved Trøndelag Teater.

Utdanningen innenfor musikkteaterfaget har brakt med verdifull erfaring. I voksen alder innså skuespilleren at det er mulig å kombinere lidenskapen for både sang, musikk og drama i et yrke.

– Det er nok der min styrke ligger, å ha denne kombinasjonen. Jeg elsker å være midt i musikken på scenen og følelsen av at man er omringet av den er helt fantastisk.

LES OGSÅ: Her kan du aldri mer gå naken til badet

Krever pågangsmot å bli skuespiller

Syv kjappe

  • Favorittfilm: Jeg er veldig glad i Disney-filmer, så jeg sier Løvenes konge.
  • Kjendiscrush: Harry Styles.
  • Musikk du hører på: Jeg vokste opp med å høre på Stevie Wonder. For tiden hører jeg på Superstition.
  • Favorittby: Jeg elsker San Francisco, helt klart!
  • Skuespiller du ser opp til: Viola Davis.
  • Favorittmatrett: Det må vel bli pizza. Hvem liker vel ikke det?
  • Et språk du synes høres smigrende ut? Det må være dansk!

Roland er tilfreds og takknemlig for mulighetene som har bydd seg hittil. Da hun studerte i Oslo var hun med i oppsetningen av musikalen Hair på Oslo Nye Teater. Musikken vekket en liten drøm i henne. Skuespilleren inspireres av det hun holder på med og liker å utforske sjangeren i den perioden hun er i, enten om det er en serie eller musikal.

– Musikalene Hair og Hamilton er vel kanskje mine favoritter. Hamilton mest fordi den har fokus på et mangfoldig ensemble, men også på grunn av sjangeren og stilen. Jeg liker oppsetninger hvor man blander sjangere.

Roland tenker at man ikke skal gi seg hvis man har en drøm om å bli skuespiller. Det er nemlig ikke for seint å snu hvis man egentlig vil drive med noe annet. Det er mulig å skape sin egen arbeidsplass.

– Produser dine egne tekster og ta kontakt med produsenter og regissører. Det er viktig å utforske nettverket rundt deg.

Fikk du med deg? Gi-bort-biblioteket på Elgeseter

Drømmen om Broadway

I musikalen Jesus Christ Superstar har Roland rollen som én av tre «Soul Girls». Forestillingen har et konsertuttrykk over seg. Skuespillerne ses på som korister, og er både i og utenfor handlingen gjennom de ulike scenene. De fungerer som en slags publikumskontakt.

– Det er spennende og lærerikt å få være en del av en såpass storslått produksjon. Å jobbe med slike profesjonelle utøvere er inspirerende.

Samtidig er hun reserveskuespiller for Silje Lundblad som spiller Maria Magdalena.

Også Roland har blitt påvirket av pandemien. Hun kan ikke klage, men legger ikke skjul på at hun kjeder seg ganske lett. Hun foretrekker helst at timeplanen er være fylt opp med ting som skal skje hele tiden. Likevel har hun fått et par muligheter under pandemien som ikke hadde vært mulig å gjennomføre under normale omstendigheter.

– Til tross for dette har jeg funnet en løsning. Nå har jeg faktisk begynt å strikke på fritiden, forteller Bjerke smilende.

Hvor ser du deg selv om fem år?

Stillhet dominerer i noen knappe sekunder.

– Jeg håper jeg holder på med det jeg gjør nå, altså jobber med teater, events og konserter. Variasjon er viktig for meg og jeg trives med utfordringer. En drøm hadde vært å prøve seg på audition til en West End - eller Broadway -oppsetning.

Mer kultur fra UD:

Spotifys makt over dine lyttervaner

Anmeldelse av Nach: Om nachet man ikke vil skal ta slutt

Powered by Labrador CMS