– Vi er blant de fire beste volleyballagene i Norge
NTNUI-damene har som nyopprykkede slått ligaens beste lag. Herrene har ambisjoner om å trone øverst etter sluttspillet. Dette er studentene som kriger i toppen av volleyball-Norge.
For mange studenter er volleyball én av de lavterskelaktivitetene som er enklest å få med vennegjengen sin på. For elitelagene til NTNUI er derimot denne sesongen alt annet enn avslappende. I slutten av sesongen kan det være edelt metall som står på spill for studentlaget.
De nyopprykkede slår fra seg
Så langt i årets sesong i toppdivisjonen, eller Mizunoligaen, har både herre og damelaget til NTNUI levert gode prestasjoner. I skrivende stund befinner begge lag seg på plasseringer som gir sluttspillplasser, hvor de seks øverste lagene skal avgjøre hvem som er vinneren av årets sesong. Damelagets hovedtrener Mathias Strømmen er fornøyd med det han har sett fra laget sitt så langt.
– Målet vårt denne sesongen var å etablere oss som et toppdivisjonslag. Vi er nyopprykket, og det viktigste for oss er at vi etablerer oss i divisjonen og viser at vi hører hjemme her. At vi skal krige om medaljer er en urealistisk forventning å ha til jentene denne sesongen.
Av damelagets prestasjoner denne sesongen stikker 3–0-seieren mot Koll IL seg fram som den sterkeste. Koll, som er en av favorittene til å vinne årets serie, har kun tapt én kamp hele sesongen, og står altså med åtte seire på sine ni kamper. Samtidig påpeker hovedtrener Strømmen at sesongen har vært dominert av varierende prestasjoner.
– Alt i alt har vi hatt en god sesong. Vi har slått lag som få forventet at vi kunne slå, men vi har også tapt noen kamper vi absolutt burde ha vunnet.
LES OGSÅ: Etterlyser bedre annonsering før valg
En krevende studiehverdag
På damelaget stilles det høye krav til dedikasjon og innsats for å få elitesatsingen til å gå opp med en travel studiehverdag. Datateknologistudent Anne Marie Skaar Hasund og elektroingeniørstudent Nina Pavlova sier de opplever kombinasjonen krevende til tider.
– Man må være strukturert for å få det til. Jeg går et studie hvor man har litt nattugletendenser, så det å få til gruppearbeid kan bli vanskelig til tider, forteller Hasund.
Pavlova opplever at andre studenter ikke alltid oppfatter hvor viktig det er med en strukturert trenings- og studiehverdag.
– Man kan ikke bare droppe trening for å jobbe med gruppearbeid. Det sliter noen av og til med å forstå.
Spillerne forteller begge om hvordan det er å levere øvinger i siste liten, og følelsen av å alltid ligge litt bakpå, samtidig som de går glipp av sosiale begivenheter på studiet. Likevel er de klare på at det er verdt det med alt de får igjen fra volleyballen.
– Det er et utrolig godt samhold i laget. Spesielt nå under pandemien har det vært fint å være en del av volleyballen, forteller Hasund.
De er enige i hovedtreneren Strømmens oppsummering av sesongen. Jentene trekker også fram at det er ekstra gøy at de er det eneste studentlaget i ligaen.
LES OGSÅ: Pizza, hasj og yoga på Zoom – slik var isolasjonshotell
Vinnermentaliteten bygges på trening
Når hovedtrener Strømmen blir bedt om å oppsummere styrkene til laget, er han rask med å nevne den jevne troppen sin. At det er kamp om alle posisjonene på laget, gjør at det kriges hardt om å få være en del av laget som starter i lagets viktige kamper. Hasund og Pavlova sier at det jevne laget fungerer som en motivasjon i treningshverdagen.
– Det presser oss når vi er på trening. Samtidig er det laget som kommer først, og man er alltid venner i garderoben etter kamp eller trening, sier Pavlova.
Hasund legger til at det ikke bare gjelder deres lag, men hele NTNUI.
– Du vet at hvis du ikke presterer eller gjør jobben er det noen på laget under deg som kan ta plassen din, sier hun.
At jentene presser seg selv, er enkelt å observere under lagets trening. Selv om det bare er en vanlig treningsøkt, roper fortsatt spillerne når de vinner poeng, og er nådeløse mot treneren om han dømmer feil. Jentene forteller at alle spillerne som oftest har fokus på å være best selv, uten å dra ned lagkamerater.
– I eksamensperioden kan man fort ha lest i åtte timer og møte på trening ganske avskrudd. Da er det deilig å oppleve at alle drar hverandre opp, forteller Pavlova.
Blant de fire beste
På herresiden er elitelaget mer etablert i landets øverste divisjon. Hovedtrener Magnus Rodahl ble med i NTNUI volleyball allerede i 2010 og har siden den gang blitt ferdig med å studere og fått seg jobb i Trondheim. De siste fem sesongene har han hatt ansvaret for herrenes elitelag. Blant spillerne hans er det flere som er ferdig studerte, men som enda er en del av troppen, noe som ifølge Rodahl er én av lagets styrker.
– Vi har en god sammensetning av rutinerte og nye spillere. En stor utfordring for oss som studentlag er at hvert år så forsvinner det spillere grunnet fullførte studier eller lignende. Én av årsakene til vi har en så god tropp nå, er at vi har greid å beholde en kjerne av spillere over lengre tid, noe som gir oss kontinuitet.
Når Rodahl skal oppsummere sesongen til herrene så langt, er det en kombinasjon av tilfredshet og irritasjon som kommer fram fra hovedtreneren. Prestasjonene til laget har vært gode, men uttellingen har vært svakere enn det prestasjonene tilsier.
– Det er fire gode lag i denne ligaen, og vi er ett av de fire. Men vi har vært veldig uheldige i en del kamper. Det er mye marginer imot, noe som fører til at kamper vi burde ha vunnet 3–0, ender med 3–2-tap. Målet vårt videre i sesongen er å bli bedre på hvordan vi angriper kamper.
LES OGSÅ: Studentenes ytringsfrihet i fare
Impulser fra utlandet
Det er ofte en utfordring å beholde spillere på et studentlag. På den andre siden gir dette også muligheten til å rekruttere nye spennende spillere under sesongen, noe laget har gjort med utvekslingsstudent Davide Scalorbi fra Italia.
Scalorbi ankom Trondheim rett før nyttår, slik at han skulle ha god tid å bli kjent med sin nye studieby. Italieneren har spilt volleyball i over tolv år, og fikk sin første kamp for NTNUI mot Tromsø BK i Dragvollhallen. På spørsmål om hvorfor han valgte å komme til Trondheim på utveksling, drar han fram volleyballen som en faktor.
– Jeg kom til Norge fordi jeg er glad i fin natur, frisk luft og fjell. Men jeg var også på utkikk etter et godt volleyballag jeg kunne spille for. Så det var en del av grunnen til at jeg kom akkurat hit.
Under forrige hjemmekamp mot BK Tromsø fikk Scalorbi tillit fra start for NTNUI. Scalorbi forteller at han har spilt i både C- og B-ligaen i hjemlandet, men at han ble positivt overrasket over nivået til NTNUI-laget. NTNUI tok en sterk 3–0 seier mot laget fra nord, og sørget for at alle poengene ble igjen i Dragvollhallen.
– Vi spiller en god kamp. Vi faller litt sammen i andre settet, men vi henter oss inn i igjen på en god måte. Jeg må tilpasse meg over tid med laget og lære meg systemet her, men alt i alt har vi en god kamp.
Scalorbi trekker også fram hvor enkelt det har vært å bli en del av laget under hans første uker i ny by.
– Jeg føler jeg har blitt tatt godt imot av de andre spillerne, og jeg er veldig glad for å være en del av gjengen, sier han og smiler.
LES OGSÅ: Studenter sliter mer og mer: Sit mangler kapasitet
Tilliten til å prestere
En annen spiller som fikk tillit fra start under herrenes kamp mot Tromsø, var Håvard Vingen Sunde, som spiller libero. Den 19 år gamle digital infrastruktur-studenten er troppens yngste spiller, og har måttet se flere av sesongens kamper fra benken. Sunde sier at å bli tildelt tillit fra de mer erfarne spillerne betyr mye på dette nivået.
– Som libero skal man ta mye plass, og det er en tøff rolle når man er omgitt av så mange flinke spillere. Vi har flere på laget som er på landslagsnivå, så det å få bli gitt den tilliten fra både trener og de erfarne er viktig for meg.
Sunde selv har byttet posisjon fra opplegger til libero etter at han kom til laget og forteller at selv om kampen om posisjonen er tøff, er det en sunn konkurranse mellom han og libero Eirik Palm Hunnestad.
– Begge to har en holdning om at vi vil det beste for laget. Vi vet også godt at om man blir tatt ut, så er det fortjent. Rodahl fører også statistikk fra treninger og kamper, og bruker det til å vise hvem som har prestert, slik at man vet at det er fortjent når man blir tatt ut, forteller Sunde.
Han benytter også muligheten til å skryte av trener Rodahl.
– Han er en ildsjel uten like. NTNUI er en stor klubb og det er mange ting man må tenke over. Det er mange baller man skal sjonglere, men han gjør en kjempejobb med å balansere alt.
Sunde er på sitt første år i Trondheim og kommer rett fra en toppidrettsskole hvor han har drevet med volleyball. Han forteller at det er en helt annen hverdag nå som han kombinerer livet som student og toppnivåspiller, sammenlignet med årene på toppidrettslinjen.
– Første semester var krevende. Jeg kommer fra en hverdag hvor alt er lagt opp til at jeg skal drive med idrett og alt var ferdig organisert og klart. Nå må man kombinere kamper i både liga og cup, samtidig som man har eksamener, fag og oppgaver. Heldigvis begynner det å komme seg nå, sier Sunde med et smil.