Essay
Politiet på Tiktok: fordummende og lite tillitsfremmende
Politiet bruker ressurser på å lage morsomme videoer på appen Tiktok. Dette gjør det motsatte av å vekke tillit.
Det har vært mye prat om hvordan man når ungdommen, denne mystiske målgruppen som visstnok ikke lenger vet hva papiraviser er. Etter mye grubling og forskning har man kommet fram til at de oppholder seg på Tiktok, appen der alle danser og livet er en fest. Kloke hoder kom fram til at det er her man kan gi ungdommen den informasjonen de ikke lenger får via tradisjonelle medier. Det sentrale spørsmålet blir da: Hva slags informasjon sømmer seg å pakke inn mellom danser?
Flere aktører har den siste tiden etablert seg på Tiktok for å få en direkte kanal til barna. Vitensenteret i Trondheim har for eksempel oppnådd stor suksess med sine informative snutter. Deres mål med dette framstår som, enkelt og greit, å informere barn om deres arbeid på en lett tilgjengelig måte. En gruppe kontoer med et litt mer vagt mål er Tiktokkontoene til politiets nettpatrulje. Ifølge et av deres innlegg sier de at «Vi er her for deg», at de skal «være til stede», «forebygge kriminalitet» og «nå unge». I et annet innlegg gjør de en kostymechallenge. Det er noe som skurrer.
LES OGSÅ: Protest-låter som fortsatt rider ut stormen
En sentral forskjell mellom disse aktørene er at kun én av dem har monopol på vold i staten Norge. Av den grunn er det heller forstyrrende enn komisk at de har en video hvor de tuller med å bryte ordre fra operasjonsleder for å bryte opp en dør. Det skal sies at de aller fleste videoene deres ikke er av denne typen. De har også nyttige innlegg hvor de forteller barn hva de skal gjøre hvis noen for eksempel sender dem uønskede nakenbilder. Om alle deres videoer hadde vært av den objektivt informative sorten hadde ikke nødvendigvis denne kommentaren blitt skrevet. Der politiet beveger seg over i grumsete farvann er der de gjør såkalte challenges og vitser om jobben sin, som om de var helt vanlige underholdere på Tiktok.
Det er noe ubehagelig ved at politiet skal markedsføre seg selv som morsomme og ufarlige. De har allerede gjort dette til stor suksess på Twitter, rettet mot voksne. Der blander de saklige oppdateringer med mer humoristiske vendinger, og understreker deres rolle som en godmodig politimester Bastian som passer på og fakker skurker med et smil. Dette imaget kommer i skurrende kontrast med oppgjøret som har kommet med Black Lives Matterbevegelsen. Historier har kommet fram fra mørkhudede nordmenn, særlig unge gutter, som for lengst har blitt vant med å bli tilfeldig stoppet av politiet uten at de har gjort noe som helst. Reportasjen som Dagbladet publiserte 19. juli om tilstandene på Mortensrud viser især hvordan politiet ikke alltid er den godmodige Bastian som de framstiller seg som.
LES OGSÅ OM FADDERUKA: Mindre fyll førte til bedre samhold
At man framhever sine gode sider og dysser ned de dårlige, er på langt nær uvanlig blant mennesker, men de samme reglene kan ikke gjelde for statlige institusjoner. Det er her den artige profilen som politiet kultiverer på Tiktok blir problematisk. Via dette uttrykket på sosiale medier presenterer de seg som en hvilken som helst annen påvirker: noen man kan følge, og verst av alt, like. Det blir dermed mye lettere å avfeie negative ting man hører om politiet på grunn av at man også har hørt så mye positivt om dem. Riktignok har man hørt om det positive fra dem, men det får så være.
Bak disse nye tiltakene ligger det nok en frykt for at ungdommer ikke skal få med seg hva som skjer i verden fordi de kun er interessert i å bli underholdt. Man oppfører seg som om det er noe nytt at barn og ungdom liker underholdning, som om de før i tida kun satt med rynkede bryn over hornbriller og leste seg opp på matematiske teorier for å more seg. Det er noe fordummende ved å anta at barn og ungdom kun får med seg viktig informasjon om det blir lurt i dem gjemt mellom danser. For ikke å nevne at det er å gjøre dem en bjørnetjeneste å lære barn og unge opp til at det ikke er noen forskjell på viktig informasjon og underholdning.
LES OGSÅ VÅR ANMELDELSE AV TENET Et godt forsøk på en dårlig film
Kritikken som politiet har fått den siste tiden forsvinner ikke ved at de gjør seg selv til underholdere. Problemene blir heller løst ved at de selv tar sin jobb og sitt ansvar seriøst, for ikke å nevne at de tar ungdommen seriøst. Tillit blir ikke oppnådd via likes.
LES OGSÅ: Stjerneskudd blant trøndersk hip hop