Slik blir årets feiring av samenes nasjonaldag
Samfundet arrangerer festmøte sammen med Den samiske studentforeningen i Trondheim for å feire dagen.
I dag, 6. februar, feires samenes nasjonaldag, og i den anledning arrangerer den samiske studentforeningen i Trondheim et festmøte i samarbeid med Samfundet. Festmøtet vil skje fysisk i Storsalen fra kl. 18-20.
— Det vil være innslag med taler fra Trondheims ordfører Rita Ottervik og Sametingspresident Aili Keskitalo, i tillegg til sang og joik fra Thomas Gælok. Festmøtet vil også ha en digital visning, sier leder Lise Eder Murberg i den samiske studentforeningen Saemien Studeenth Tråantesne i Trondheim.
I tillegg til festmøtet pleier studentforeningen å holde flere fysiske arrangementer. I år har flere av dem blitt avlyst, eller erstattet med digitale alternativer. Klokken 11 er det digital gudstjeneste for alle samiske språk, mens det klokken 16 er arrangement med Trondheim kommune hvor det blant annet blir tale fra Samerådet og konsert med Marja Mortensson. Til tross for digitale alternativer, kommer de uansett til å gjøre det meste ut av dagen.
— Den samiske studentforeningen har pleid å arrangere frokost sammen med kommunen. I år var det planlagt marked med samiske boder man kunne gå i, men det skjer heller ikke. I stedet blir det mindre og private sammenkomster, og det er jo en slags erstatning det også, sier Murberg.
LES OGSÅ: Leder studentene fra hjemmekontor
Urovekkende spørreundersøkelse
I forkant av årets feiring har forskningsprosjektet Mihá publisert data fra en spørreundersøkelse som viser at 75 prosent av samiske unge har vært utsatt for diskriminering. Prosjektleder Ketil Lenert Hansen forteller til NRK at det også er 95 prosent av samiske ungdommer som opplever fordommer mot den samiske kulturen. Dette er urovekkende tall og kan være stor psykisk påkjenning for dem, sier Hansen.
Leder i den samiske studentforeningen i Trondheim, Lise Edel Murberg, sier at tallene dessverre er lite overraskende for henne. Hun sier at mange negative holdninger mot samer henger igjen fra tidligere.
— Det ligger igjen mye grums etter en lang fornorskingspolitisk historie mot samer.
LES OGSÅ: Ingen vaksine vil kurere ensomheten
Blir bedt om å være stille
Murberg kjenner seg igjen i det forskningen fra Mihá, og forteller at diskriminering er noe hun har blitt utsatt for selv, og ofte hører andre bli utsatt for også.
— Man har episoder hvor folk følger etter samer og joiker, på en måte hvor det er lett å skjønne at man blir gjort narr av.
Slike hendelser dukker oftest opp når samer bruker kofte, nasjonaldrakten deres, og både hets og diskriminerende kommentarer kan da bli sendt i deres retning. I Murbergs opplevelse er det også mange som komplimenterer plaggene deres, men at hetsen like fullt er veldig merkbar.
— I en hendelse i Tromsø for to måneder siden hadde noen snakket samisk på bussen og blitt bedt om å være stille. De ble fortalt at å snakke samisk “ikke er greit”, sier Murberg.
Hendelsen førte til et stort opprop mot samehets.
LES OGSÅ: Digital avstemming ved val av Samfundetleiar
Sprer kunnskap om samisk kultur
Som leder i Trondheims studentforening for samer, jobber Murberg tett med velværen til samiske studenter på NTNU.
— Da foreningen ble stiftet i 2016, hadde vi som mål å skape en samisk sosial tilhørighet, som går på tvers av linjer og studier, sier Murberg.
Det andre målet til studentforeningen har vært å synliggjøre og spre kunnskap i Trondheim om samisk kultur. Dette er spesielt viktig for Murberg, og et område man har et stykke igjen å gå på.
— Etter min erfaring har man en sterk enten/eller holdning til samer i Nord-Norge, mens man i sør er langt mer uvitende. Trondheim er det største sørsamiske området vi har, så vi ønsker å representere det med studentforeningen.
LES OGSÅ: I dette faget fikk nesten alle A på eksamen
NTNU har ansvar for synliggjøring
Murberg fortalte Under Dusken for to år siden at NTNU har et ansvar i synliggjøringen og spredningen av informasjon rundt samisk kultur. I dag vil hun vektlegge at det har skjedd flere endringer hos NTNU som hun synes er positive.
— Vi vet at lærerutdanningen skal legge inn fag om samisk kultur, og at NTNU har laget logoer på både nord- og sørsamisk, som begge deler er positivt.
Likevel går den positive utviklingen veldig tregt etter hennes mening. Hun synes at et historiefag om samisk kulturkunnskap ville vært et stort steg i riktig retning.
— NTNU er Norges største universitet, og som nevnt er Trondheim det største sørsamiske området. Da håper jeg at dette er mulig å få til, sier Murberg.
Den samiske studentforeningen blir ofte spurt av kommunen og andre aktører om å hjelpe til i samiske saker. Blant annet har lærere fra skoler og barnehager kontaktet dem om undervisning. Murberg forteller at samarbeidet med kommunen har ført til flere gode tiltak for samer i Trondheim.
— Det vil snart bli laget et samisk hus, slik at vi har en fysisk plass å oppholde oss. I tillegg vil en samisk skulptur sannsynligvis bli plassert på Elsa Laula Renbergs plass, noe som vil være veldig positivt på synliggjøringsfronten, sier Murberg.
LES OGSÅ: Høyesterett har sviktet oss alle