Pasta med kremet sopp matspalte sopptur

Matspalte

På leting etter skogens gull

For en som kan lite om sopp, kan det være skremmende å begi seg ut i skogen på leting etter dagens middag. Her er noen tips og triks om du tør å prøve.

Publisert Sist oppdatert

En sopp-plukker forteller aldri om hvor den hemmelige soppen ligger, men jeg kan si så mye som at jeg tok bussen opp til Dragvoll, før jeg tok bena fatt oppover i skogen. Soppen liker seg der det er fuktig, gjerne i nærheten av vann, rundt trær, i bakker og der det finnes mose.

Kanterell
Fluesopp
Giftslørsopp
Piggsopp

Det eneste du trenger er en stråkurv eller et dørslag. Det kan også være lurt å ta med en liten kniv for å rense soppen underveis der du kutter av bunnen på stilken, samt fjerner jord og gress.

Gode matsopper du kan plukke

Som nybegynner er det lurt å lære seg noen få og vanlige matsopper, og heller la de andre stå igjen. Noen gode og spiselige matsopper er kantarell, traktkantarell, piggsopp og steinsopp. Kantarellen gjenkjennes ved at den har en tydelig eggegul farge, samt har gaffeldelte ribber på undersiden av hatten.

Traktkantarellen har også gaffeldelte ribber, men er mer gråbrun i fargen. Hatten ser ut som en trakt. Et lite triks er å se etter et hull i bunnen av stilken. Traktkantarellen kan likne på gul trompetsopp, men gul trompetsopp er mye gulere i fargen. Mange blander disse, men heldigvis er begge spiselige.

En annen god matsopp er piggsoppen, som har pigger på undersiden av hatten. Steinsoppen er også lett å kjenne igjen, den har en brun hatt og en hvit, tykk stilk. En bør likevel være litt forsiktig med å plukke steinsopp, ettersom den ofte er markspist. Det er derfor lurt å skjære opp soppen med kniv for å forsikre seg om at den er hard og fast.

Det kan også være lurt å lære seg kjennetegnene på de viktigste giftsoppene, som fluesopp og spiss giftslørsopp. Det finnes flere ulike typer fluesopp, men den mest kjente er nok rød fluesopp som har en rød hatt med hvite prikker.

Spiss giftslørsopp kan derimot være vanskeligere å kjenne igjen, ettersom den ofte forveksles med kantarell. En viktig forskjell er likevel fargen, der spiss giftslørsopp varierer fra gulbrun til rødbrun. Her er det likevel lurt å være forsiktig, ettersom denne soppen er så giftig at selv en liten bit kan være dødelig.

Det er viktig å huske på at all sopp bør varmebehandles – du bør ikke spise rå sopp. Dersom du har vært så heldig å plukket for store mengder sopp, er et godt tips å tørke soppen. Det er derimot ikke all sopp som kan tørkes, men både kantarell og traktkantarell egner seg godt til tørking.

Alt du trenger å gjøre for å tørke soppen er å legge soppen på et håndkle på baderomsgulvet. Når du senere skal bruke soppen trenger du bare legge den i kaldt vann i 30 minutter, og så er soppen god som ny.

Etter en tur ute i skogen satt jeg igjen med en stor kurv full av sopp, noe som resulterte i en deilig og billig middag: hjemmelaget pasta med kremet sopp.

Hjemmelaget pasta

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 250 gram hvetemel
  • 2 stk. egg
  • 2 stk. eggeplomme
  • 0,5 ts. salt

Slik gjør du:

  1. Sikt melet i en liten haug på kjøkkenbenken og lag en grop midt i. Tilsett salt, hele egg og eggeplommer i gropen.
  2. Bland ingrediensene sammen i gropen med en gaffel eller bruk fingrene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er godt blandet sammen.
  3. Bruk hendene til å samle alt sammen til en deig. Kna deigen i minst fem minutter. Pastadeigen er ferdig knadd når den er myk, varm og elastisk. Bruk litt ekstra mel dersom deigen kjennes klebrig.
  4. Pakk pastadeigen inn i plastfolie og la den hvile i 30 minutter før du kjevler den ut (eventuelt bruk pastamaskin).
  5. Del deigen i to deler. Dryss litt mel på underlaget og kjevle ut deigen. Pass på at deigen ikke er for tykk.
  6. Dryss over mel mens du bretter pastadelen over seg selv som et rektangel.
  7. Skjær pastaen i strimler på 0,5 millimeter.
  8. Dryss over litt mel og løs opp strimlene ved bruk av fingrene. La pastaen lufttørke i 10–15 minutter, eksempelvis ved å henge den over en stol. 8. Kok pastaen i saltet, kokende vann i cirka ett minutt. Tilsett litt olje før servering.

Pasta med kremet sopp

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 200 gram håndplukket sopp (eller kjøpt på butikken)
  • 3 dl matfløte
  • 1 stk. gul løk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss. smør eller margarin
  • 1 neve revet parmesan
  • 400 gram pasta

Slik gjør du:

    1.  Rens soppen ved å kutte av bunnen på stilken, samt fjern jord og gress dersom du ikke allerede har gjort dette i skogen.
    2. Finhakk løk og hvitløk
    3. Stek soppen i en tørr panne. Sopp inneholder vann, så la vannet koke bort før du tilsetter salt, pepper og margarin. Deretter kan du legge soppen til side.
    4. Fres deretter løk og hvitløk i en panne til den blir myk og gyllen
    5. Tilsett matfløte og la det koke opp. Legg til den stekte soppen og en neve parmesan. Gjerne krydre med litt salt og pepper.
    6. Fordel pasta i tallerkener og topp med soppsausen. Riv parmesan over etter behov og server.
Powered by Labrador CMS