JAPANSK KARRI: Du savner virkelig ikke kjøttet i denne retten.

Studentkost

Veganuar for ikke-veganere

Det er mange gode grunner til å spise mindre kjøtt. Her er noen tips til hvordan du kan lage vegetar- og veganretter fulle av umami.

Publisert

Proteiner uten kjøtt 

NORSKE RÅVARER: Det går fint an å spise plantebasert og lokalt samtidig.

Det finnes flere proteinkilder som kan brukes i stedet for kjøtt. Alle typer bønner, det være seg kidney, svarte og hvite, er både mettende og gode. Hvis man er litt skeptisk til bønner kan ulike typer sopp også brukes. Utvid horisonten fra aromasoppen og prøv for eksempel østerssopp. Glem heller ikke tofu. Tofu kan brukes til utrolig mye forskjellig og man blir faktisk ikke feminin av å spise det. 

Mer enn bare soyasaus 

Det finnes en rekke sauser du kan inkludere for å gi vegetarmaten litt mer kjøtt på benet. Den mest vanlige er soyasaus, men det er mange andre muligheter. På de fleste asiatiske dagligvarebutikker får du både fiskesaus og østerssaus. Det lukter rart, men gir en utrolig rik dybde til maten. 

Umamibombe 

Kongen av krydder er natriumglutamat (MSG). Det er et hvitt pulver som i bunn og grunn er kjemisk umamismak. Det betyr at nesten alt du har MSG på blir bedre. Krydderet kan kjøpes hos de fleste asiatiske dagligvarebutikker. 

Dersom kjemisk umami høres skummelt ut, så finnes det alternativer. Næringsgjær er veganernes svar på parmesan. Det smaker «ostete» og kan egentlig brukes der du vanligvis ville brukt parmesan. Næringsgjær kan kjøpes på diverse helsekostbutikker. Ellers er de fleste krydder fra vanlig butikk verdt å eksperimentere med. Et ekstra lite tips er røkt paprika og cumin. 

FASTE KRYDDERIER: Du får kjøpt krydderterninger på de fleste asiatiske dagligvarebutikker.

Japansk karri med tofu katsu

ØSETEKNIKK: Slik gjør du det når du skal løse opp krydderterningene.

For å teste noen av disse tipsene kan du lage japansk karri med tofu katsu. Retten er faktisk vegansk, men her savner man ikke det animalske.

Japansk karri:

    Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 1 stor løk, hakket 
  • 5 fedd hvitløk, finhakket 
  • 1 eple, skrellet og revet 
  • 1 sp ingefær, finhakket 
  • 1,5 ts honning 
  • 1 ss ketchup 
  • 2 ss soyasaus 
  • 1,2 liter kraft (grønnsak for vegansk versjon) 
  • 2 gulrøtter, skåret i biter 
  • 3–4 medium store poteter, skåret i biter 
  • 3–4 terninger med Golden curry mix. Golden curry Mix er vegansk og kan kjøpes på de fleste asiatiske dagligvarebutikker. For mer smak kan du også marinere tofuen. Da dynker du tofuskivene i soya, hvitløk og ingefær og lar den stå i noen minutter.

Fremgangsmåte for karrien:

1. Stek løk i olje i 4–5 minutter på høy varme i en stor kjele til den får farge. 

2. Skru ned varmen og legg til hvitløk, ingefær og eple. 

3. Ha i honning, ketchup og soyasaus. Fyll så på med kraften og la alt koke opp. 

4. Ha så i gulrøttene og potetene i kjelen og la det småkoke til de er møre. Dette tar rundt 15 minutter. 

Tofu katsu

Dette trenger du til fire porsjoner: 

  • 500 gram fast tofu, skåret i 1 centimeter tynne skiver 
  • 2 dl usøtet soyamelk (eller annen ikkeanimalsk melk) 
  • 100 gram hvetemel 
  • 2 ss maisenna 2 ts røkt paprikapulver 
  • 2 ts MSG 200 gram panko eller brødsmuler
TOFUPRESS: Det er viktig å tømme noe av vannet i tofuen for å få den sprø.

5. Nå skal du tilsette Golden curry mixterningene. Dette gjøres ved å fylle opp en øse med væsken fra kjelen. I denne øsen rører du forsiktig inn én terning av gangen. Når terningen er oppløst kan du helle væsken tilbake i kjelen. Gjenta med alle terningene, eller til karrien har tyknet. 

6. Smak til med salt, MSG eller eventuelt flere terninger Golden curry mix. 7. Server med ris og katsu ved siden av. Husk å vaske risen før den kokes.

Fremgangsmåte for tofuen:

1. Legg tofuskivene under et skjærebrett og press ut så mye av vannet som mulig. 

2. Ha melk, hvetemel, maisenna, paprikapulver og MSG i en bolle. Bland dette til en klumpfri røre. Ha panko i en annen bolle. 

3. Dypp så tofuskivene i den våte bollen før den dyppes i den tørre bollen med panko. Pass på at hele skiven er dekket. For å unngå søl er det lurt å ha en fast våt hånd og en fast tørr hånd. 

4. Stek så tofuen i en panne med et godt lag olje til den er gyllen. Dette tar rundt fem minutter per side. Tofuen kan også friteres om man ønsker. 

5. Krydre tofuen med salt så fort de er ferdige og la noe av oljen renne av på et tørkepapir. 6. Skjær den ferdige tofukatsuen i biter og server sammen med den japanske karrien.

LES OGSÅ:  Festmåltid for magen, øynene og hjertet

Powered by Labrador CMS