KHEER: Risgrøten Kheer er absolutt en verdig avslutning på et måltid.

Studentkost

Lyche-følelsen hjemme

Gikk du glipp av «New Delhi Helg» på Lyche? Her er de indiske dessertene som et plaster på såret.

Publisert Sist oppdatert

De fleste forbinder nok indisk mat med retter som tikka masala og butter chicken. Disse var selvfølgelig å få under New Delhi-helg på Lyche, men det var dessertene som virkelig både gledet og utfordret de besøkende. 

Kulfi omtales ofte som en tradisjonell indisk iskrem. Grunningrediensene er melk og fløte som fryses, men i motsetning til norsk is så røres ikke Kulfi under nedfrysning. Dette gjør det til en drøm å lage hjemme, og man trenger ikke invistere i en egen maskin. Kulfi smakstilsettes med kardemomme og safran, noe som gir en unik smaksopplevelse. Det minner litt om lussekatter i isform, og er noe som absolutt bør prøves. 

Kheer er en indisk risgrøt. Enkelt og greit er det ris kokt i melk og en god dose sukker. Det både lukter og smaker som en blanding av riskrem og risengrynsgrøt. For å heve retten enda et nivå kan man også lage en sprø topping Lyche kaller «crack». 

Dersom du ønsker å ha din egen lille temahelg, så kan du følge disse oppskriftene. Det er disse oppskriftene kjøkkenet fulgte under New Delhi-helgen. 

Kulfi 

Ingredienser

    Dette trenger du til 4 porsjoner: 

  • 7,5 dl melk 
  • 2 dl kondensert melk 
  • 2 dl fløte 
  • 11 kardemommekjerner 
  • Litt safran 
  • Litt salt 

Slik gjør du: 

1. Ha melk, fløte og kondensert melk i en kjele. La det småkoke til væsken er halvert. Det tar omtrent 30 minutter. 

2. Knus kardemommekjernene. Hvis du vil gjøre det lille ekstra kan du også steke dem lett i en stekepanne. Dette bringer ut aroma. 

3. Bland ut litt safran i 2 ss melk og ha det i kjelen og smak til med salt. 

4. Ha blandingen i en form og frys. 

KULFI: Indias svar på iskrem.

«Crack»

Slik gjør du: 

Ingredienser

Dette trenger du til fire porsjoner: 

  • 50 gram pistasjnøtter 
  • 50 gram sukker 
  • 25 gram smør 
  • ¼ ts Kanel 
  • Kardemomme 
  • Ingefær 
  • Nelik 
  • Pepper 

1. Smelt sukker og smør i en kjele og rør til blandingen får en lys karamellfarge. 

2. Ha i krydder. Her skal du bare ha en liten klype, bortsett fra salt. Ha i en god klype salt. 

3. Fordel utover en bakeplate og la det avkjøle. 

4. Hakk opp og strø over dessertene. 

Kheer med karamellisert sukker

«CRACK»: Litt topping tar desserten kheer til nye høyder.

Server rett fra fryseren, gjerne med «crack» på toppen. 

Slik gjør du: 

Ingredienser

Dette trenger du til 4 porsjoner: 

  • 1,5 l melk 
  • 75 g sukker 
  • 9 kardemommekjerner 
  • 1 ts salt 

1. Bløtlegg ris i minst 30 minutter. 

2. Kok opp melken. 

3. Knus kardemommekjernene. Pass på at du ikke får med skall. 

4. Ha ris og kardemomme i kjelen og la det småkoke i 45 minutter. 

5. Ha sukker og 1 ts vann i en stekepanne og smelt. 

Grøten er ferdig når den er fast i konsistensen. 

Serveres kald med karamell og «crack». 

LES OGSÅ: Burger og milkshake: kulinarisk kinoeventyr

Powered by Labrador CMS