IKKE GREIT LENGER: Går det ikke an å holde en meter på bussen er det nå påbudt å bruke munnbind.
IKKE GREIT LENGER: Går det ikke an å holde en meter på bussen er det nå påbudt å bruke munnbind.

Innfører påbud om munnbind i taxi og buss

Formannskapet i Trondheim Kommune vedtok strakstiltaket tirsdag morgen. Påbudet skal vare fram til 9. januar 2021.

Publisert Sist oppdatert

Formannskapet i Trondheim Kommune innførte påbud om munnbind i taxi og buss tirsdag morgen, det skriver Adressa.

Påbudet på buss skal gjelde på hverdager mellom klokka 07:00 og 09:00, mellom klokka 14:00 og 17:00 og når det ikke er mulig å holde en meters avstand.

Påbudet om munnbind i taxi gjelder til en hver tid. Forskriften er hjemlet i smittevernloven og gjelder fra tirsdag 17. november.

Forslaget om påbud kommer fra kommunedirektør Morten Volden. Han forklarer til Adressa at anbefalingen om munnbind på bussen i rushtrafikken hadde gitt skuffende lav munnbindbruk.

– Vi ser hvor fatale konsekvenser smitten får når den når de svakeste. Vi har flat kurve i Trondheim, men de smittede Trondheim har veldig mange nærkontakter, fortalte Wolden i sin innledning tirsdag morgen.

LES OGSÅ: Nyeste utgaven av Under Dusken!

Et samfunnsansvar

Wolden tror folk vil følge påbudet, til Nidaros forteller han at de sammen med AtB ønsker å gå offensivt ut med informasjon.

- Vi tar jo egentlig for gitt at folk følger påbudet og tar det samfunnsansvaret som ligger i dette, og beskytter seg selv og andre ved å bruke munnbind, så har ikke vi som kommune egentlig sanksjonsmuligheter.

Det vanker altså ingen straff om man ikke skulle bruke munnbind, men man håper at et påbud vil få folk til å bruke det slik de har sett i Oslo og Bergen. I en SMS til Nidaros bekrefter kommunikasjons- og driftsansvarlig hos AtB at de har et informasjonansvar:

– Vi har kun informasjonsansvar og forventer at hver enkelt følger påbud og råd fra Trondheim kommune og helsemyndigheter.

Politiet bekrefter også at de ikke har grunnlag for straffeforfølgelse.

– Å straffeforfølge sånne ting er ikke det vi først og fremst ønsker. Vi håper å oppfordre til å etterleve påbudet, så får vi ta det derfra, forteller politistasjonssjef Arve Nordtvedt til Nidaros.

Nordtvedt legger til at det trengs en forskrift som gir hjemmelsgrunnlag for å straffeforfølge de som ikke følger påbudet, men at de ikke har diskutert dette med kommunen ennå.

LES OGSÅ: Sit kutter tolv årsverk - fagforening kritisk til Sits håndtering

Tre nye smittede registrert i Trondheim

Det ble registrert tre nye smittede i Trondheim mandag opplyser kommunen i en pressemelding. Det er snakk om to personer i tenårene som er smittet av kjent nærkontakt, mens en person i 30-årene ennå ikke har fått avklart smittekilden. Alle skal ha mildt sykdomsforløp.

NTNU melder ikke om ny smitte blant sine studenter eller ansatte tirsdag morgen. Sist registrerte tilfelle på NTNU var i helga.

Mandag ble det også satt ny testrekord i Trondheim med 1647 tester. I følge Adressa testet 49 personer positivt for covid-19 forrige uke, som betyr at kun 6,7 promille testet positivt.

Powered by Labrador CMS