ET VARMENDE MÅLTID: Nyt en god og varm suppe en kald og mørk høstdag.

Studentkost

Skummelt godt med gresskar- og søtpotetsuppe

Selv om oktober er over, så er gresskar fortsatt like godt.

Publisert Sist oppdatert

Det blir mørkere og kaldere og snart er halloween rett rundt hjørnet. Gresskaret egner seg ikke bare som pynt til halloween, men også som god mat på bordet. På denne måten kan du slå to fluer i én smekk siden du både kan bruke skallet og innmaten – og dermed også slippe å kaste mat. 

For å sette stemningen rundt bordet kan du også lage lykter av gul paprika. Det eneste du trenger å gjøre er å skjære av toppen på paprikaen, fjerne kjernen og skjære ut øyne og munn – som på et gresskar. 

Grønnsaker, ingredienser, gulrøtter, handel, handleliste
DE FLESTE GRØNNSAKER KAN BRUKES: Bruk grønnsakene du allerede har i kjøleskapet.

Historien om gresskaret 

Halloween, Jack o lantern, dekorasjon
SETT STEMNINGEN: Pynt bordet med lykter av gul paprika.

Om ikke lenge vil gresskarlykter lyse opp den mørke og kalde natten. Gresskarlykten, slik vi kjenner den i dag, stammer fra en irsk, gammel myte om en gjerrig smed som het Jack. Jack lurte djevelen slik at han unngikk å bli tatt med til underverdenen. Ettersom han heller ikke kom til himmelen da han døde, ble han dømt til å gå omkring på jorden frem til dommedag. 

ET BUDSJETTVENNLIG TIPS: Skjær ut øyne og munn på paprikaen slik som på et gresskar.

Jack ba om en lykt til å lyse opp veien, på leting etter et hjem. Han mottok et stykke kull fra Helvetes evige brennende ild, som han la i en uthulet kålrot. Dermed fikk Jack kallenavnet Jack of the Lantern, som ble dømt til å vandre i mørket som et symbol på alle fortapte sjeler. 

Senere emigrerte mange irer til USA og tok med seg tradisjonen videre. I USA var det imidlertid ikke vanlig med kålrot, og man begynte derfor i stedet å ta i bruk gresskaret. Del historien om gresskaret videre mens dere nyter en god gresskar-og søtpotetsuppe rundt middagsbordet. 

Gresskar- og søtpotetsuppe 

DE FLESTE GRØNNSAKER KAN BRUKES: Bruk grønnsakene du allerede har i kjøleskapet.

Ingredienser:

Dette trenger du til fire porsjoner: 

  • 600 gram gresskar 
  • 400 gram søtpotet 
  • 200 gram gulrot 
  • 1 stk. løk 
  • 2 fedd hvitløk 
  • 2 ss frisk ingefær 
  • 1 liter grønnsaks-buljong 
  • 1 stk. lime 
  • Olje til steking 
  • Salt 
  • Pepper 
  • 2 dl kokosmelk 
  • Frisk koriander 
  • Crème fraîche 
  • Ristede gresskarkjerner til servering 

Slik gjør du: 

  1. Skrell og skjær søtpotet og gulrot i små terninger. Skjær av toppen av gresskaret for å få ut innmaten og del det deretter opp i mindre biter. 
  2. Gresskarets innmat renses slik at det bare er frøene igjen. Disse legges i en ildfast form med litt havsalt og olje på. Frøene puttes i ovnen sammen med foccaciaen (se oppskrift under). 
  3. Hakk løk, hvitløk og ingefær. Fres det i en kjele med olje til den blir myk og gyllen. 
  4. Deretter skal gresskar, søtpotet og gulrot oppi gryten. La det steke i fem til åtte minutter. 
  5. Hell i vannet og buljongterningen, og kok opp. La det småkoke til alle grønnsakene er helt møre. Dette tar omtrent 30 minutter. 
  6. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. 
  7. Tilsett kokosmelk og smak til med salt, pepper og limesaft. Server suppen toppet med crème fraîche, gresskarfrø og litt frisk koriander, samt focaccia dersom du ønsker. 
  8. Når du er ferdig med å nyte det gode måltidet, kan du bruke skallet til å lage en gresskarlykt til halloween. 
ET VARMENDE MÅLTID: Nyt en god og varm suppe en kald og mørk høstdag.

Focaccia i brødform

Slik gjør du: 

Ingredienser

Dette trenger du til fire porsjoner: 

  • 350 gram mel 
  • 2 dl lunkent vann 
  • 2 ts tørrgjær 
  • ½ tssalt 
  • ½ tssukker 
  • ½ dl olivenolje 
  • Rosmarin 
  • Eventuelt oliven til topping 
  1. Bland de tørre ingrediensene i en bolle. 
  2. Hell det våte i blandingen. Vannet skal være litt varmere enn kroppstemperatur. 
  3. Elt deigen. Dette kan du fint gjøre med hendene. 
  4. La deigen heve til dobbel størrelse. I mellomtiden setter du på ovnen til over- og undervarme på 225 grader. 
  5. Kutt olivenene i passelige biter til å ha i brøddeigen. 
  6. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, vender du inn olivenene. 
  7. Smør inn en brødform med en raus mengde olivenolje. Flytt deigen oppi formen og la den få stå slik i noen minutter. 
  8. Lag groper i deigen med fingrene. Strø over salt og rosmarin. 
  9. Stek brødet til det er gyllenbrunt på toppen og lager en sprø lyd når man kakker på undersiden av det. Dette tar omtrent 30–40 minutter. 

 LES OGSÅ: Her betaler allerede studentene flere tusen for å ta opp eksamen.

Powered by Labrador CMS