EKSAMENSPAUSE: Ta en pause i eksamenslesing og inviter på en kopp med noe varmt å drikke.

Studentkost

Rykende varme drikker som varmer sjelen

Kos deg litt ekstra med denne kurante kakaoen, lune latten og knakende gode kaffen. 

Kakao med smak av appelsin

En kopp med varm sjokolade kan være akkurat det du trenger når du har lyst på noe søtt. Denne oppskriften med appelsin gir et ekstra hint av jul, noe som passer perfekt i en ellers mørk og stressende periode. Hvis du ikke har lyst til å rive appelsinskall, kan du også bruke kokesjokolade med smak av appelsin. Oppskriften gir to porsjoner og tar omtrent ti minutter.

Ingredienser: 

Skallet fra 1 appelsin 

100 g mørk kokesjokolade 

5 dl melk 

1 ss bakekakao 

1 ss sukker 

1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:

1. Riv skallet av appelsinen. 

2. Smelt kokesjokoladen i en kjele sammen med melken. 

3. Når sjokoladen har smeltet tilsetter du bakekakao, sukker og vaniljesukker. Rør til dette har løst seg opp. 

4. Ha i appelsinskallet og la det trekke i et par minutter

Rooibos latte

Er du glad i te og varm melk, prøv å bytt ut chai med rooibos.'

Ingredienser: 

To dl helmelk 

Rooibos-te 

Honning eller sukker for søtning

Fremgangsmåte:

1. Kok opp én desiliter vann. Du skal kun bruke litt av dette. 

2. La teposen trekke i det kokte vannet i to til tre minutter. Dette er for at latten skal få mest mulig smak. 

3. Varm melk og skum den med en valgfri melkeskummer. Om du ikke har dette, er ikke det noe stress. Da varmer du bare melken til den er varm. Melken skal ikke koke, om du har temperaturmåler skal den vise 60 grader.

Kaffe

Har du igjen noen kroner etter månedens stipend, anbefaler vi å kjøpe inn digg kaffe – enten det er for å kose seg litt ekstra før, under eller etter eksamenslesingen I denne oppskriften har vi brukt en såkalt V60 som bryggemetode. Oppskriften gir fem dl kaffe.

Ingredsienser og utstyr: 

33 gram nykvernet kaffe 

550 gram nykokt vann 

Bryggeutstyr til V60-vekt 

Noe å ta tiden med

Fremgangsmåte:

1. Kok opp vannet. 

2. Putt filteret oppi bryggeren. Hell varmt vann over papirfilteret og ned i glasskolben. Da vil papirsmaken forsvinne. 

3. Hell ut vannet som ligger i kolben etter et lite minutt. Hell den (ny)kvernede kaffen oppi bryggeren, pass på å fordele den jevnt. 

4. Sett håndbryggeren oppå vekten. Nå skal du helle 138 gram kokende vann over kaffen. La det trekke i omtrent 15-30 sekunder. Dette er for å fukte selve kaffegruten. 

5. Deretter heller du over det resterende vannet. Hell jevnt i en sirkelaktig bevegelse. Ikke hell vann ytterst i kantene. 

6. Når alt vannet har rent gjennom og ned i glasskolben er det bare å nyte.

Powered by Labrador CMS