FARGEFEST: Bordet er dekket med en regnbue av ulike retter. Dette er et måltid som metter både øynene og appetitten.

Studentkost

Festmåltid for magen, øynene og hjertet

Vis solidaritet og hedre de levantinske tradisjonene med en storslått meze.

Publisert Sist oppdatert

Nyhetsbildet fra Midtøsten er hjerteskjærende for tiden. Når krig og elendighet stormer som verst, er det desto viktigere å sette pris på den rike kulturen til området. 

Hva er vel en bedre måte å gjøre det på, enn gjennom regionens mest velsmakende eksportvare, nemlig mat? Å dele et godt måltid i en tid preget av konflikt og uro kan bidra til å bygge broer. Mat knytter folk sammen. 

Meze er det levantinske kjøkkenets svar på tapas, og er ment for å nytes i godt selskap. Det består typisk av fargerike småretter, spennende dipper og godt brød. Her får du oppskriftene på noen klassikere. 

Du kan velge deg et par oppskrifter til et deilig mellommåltid, eller teste ut hele menyen med litt kokkeleringshjelp og invitere til en orientalsk helaften. Innsatsen det krever å sette sammen et fulldekket mezebord får du garantert igjen for med imponerte middagsgjester!

Tabbouleh 

Dette gjør du: 

Ingredienser:

Til fire personer trenger du: 

  • 1 aubergine 
  • 1–2 fedd hvitløk 
  • 1 spiseskje jogurt naturell 
  • 2 ss tahini 
  • ½ sitron 
  • Salt 
  • Pepper 
  • ½ granateple 
  • Olivenolje 
  • Valnøtter (kan sløyfes) 
  1. Stikk flere hull i auberginen med en gaffel. Legg den i en ildfast form og stek i ovnen med over- og undervarme på 225 grader i cirka 30 minutter, eller til den er myk. 
  2. Snitt auberginen og skrap ut innmaten med en skje. Bland innmaten med hvitløk, jogurt og tahini i en blender til du får en jevn dip. 
  3. Flytt dippen til en skål og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Topp med granateplekjerner, valnøttkjerner og noen dråper olivenolje.
TABBOULEH: Denne friske salaten er populær i hele Midtøsten.

Pitabrød

Dette gjør du: 

Ingredienser

Til ti pitabrød trenger du: 

  • 550 g hvetemel 
  • 2 ts salt 
  • 1 ts bakepulver 
  • 2 ss tørrgjær 
  • ½ dl vann 
  • 1 ss sukker 
  • 2 dl jogurt naturell 
  • 2 dl melk 
  • 2 ss olivenolje
PITABRØD: Hummus og baba ganoush kan ikke spises uten nystekt brød til.
  1. Bland sammen tørrgjær, lunkent vann og sukker, og tilsett dette i en bolle med resten av de tørre ingrediensene. Bland godt. Hvis du bruker kjøkkenmaskin, er det lurt å bruke kaldt vann i stedet for lunkent vann. 
  2. Tilsett jogurt, varm melk og olivenolje. Elt for hånd eller med kjøkkenmaskin til du får en jevn og smidig deig. 
  3. La deigen heve i cirka én time. 
  4. Ha mel på underlaget, og del deigen inn i ti emner. Form disse emnene til flate, runde brød, med tykkelse på cirka en fingerbredde. 
  5. Stek brødene på 250 grader med over- og undervarme i åtte–ti min, til de blåses opp og får en gylden farge.

Hummus

Ingredienser

Til fire personer trenger du: 

  • 2 bokser kikerter 
  • 1 spiseskje natron 
  • 2 hvitløksfedd 
  • 4 ss tahini 
  • 5–6 spiseskjeer olivenolje 
  • 2 ts spisskummen 
  • 2 ts paprikapulver 
  • ½ sitron, kun saften 
  • Salt 

Dette gjør du: 

  1. Trikset for å få silkemyk og kremet hummus er å koke kikertene med natron. Småkok i fem minutter, og la deretter kikertene hvile i en skål med kaldt vann. 
  2. Bruk en sil eller tilsvarende til å fiske ut skallene til kikertene, som løsner og flyter opp til overflaten av det kalde vannet. 
  3. Bland kikertene sammen med tahini, hvitløk og olivenolje i en blender til du får en jevn dipp. Hvis hummusen blir for tørr, kan du tilsette ekstra olivenolje eller vann. 
  4. Smak til med spisskummen, paprikapulver, sitronsaft og salt. Dryss litt olivenolje over før servering
HUMMUS: Spar gjerne et par kikerter til å pynte hummusen med.

Marinert kylling

 Dette gjør du:  

Ingredienser

Til fire personer trenger du: 

  • 4 kyllinglår med skinn og bein 
  • Skallet og saften av en sitron 
  • 1 fedd hvitløk 
  • 2 ss tomatpuré 
  • 3 ss olivenolje 
  • 1 ss paprikapulver 
  • 1 ss oregano 
  • ½ ts kajennepepper 
  • 2–3 klyper salt 
  • ½ ts pepper 
  1. Finhakk hvitløk, rasp sitronskallet og skvis saften av sitronen i en skål. 
  2. Tilsett tomatpuré, bland inn alt krydderet og rør sammen marinaden. 
  3. Smør marinaden godt inn i kyllinglårene. La kyllingen godgjøre seg i skålen med plastfolie over. La den marinere i minst 30 minutter. 
  4. Stek kyllingen på over- og undervarme på 225 grader. Kyllingen er ferdig når den har fått et mørkt og sprøtt skinn, og kjøttet på innsiden er helt hvitt. Dette tar omtrent 30 minutter.
MARINERT KYLLING: Saftig kylling passer godt på et mezebord.

Baba ganoush

Ingredienser

Til fire personer trenger du: 

  • 4 ss bulgur/couscous 
  • 1 tomat 
  • 1 bukett bladpersille 
  • 1 bukett mynte 
  • 1 rødløk 
  • ½ sitron 
  • ½ granateple 
  • 2 ss granateplesirup (kan sløyfes) 
  • 2 ss olivenolje 
  • Salt 
  • Pepper

 Dette gjør du:

  1. Ha like deler kokt vann og couscous/bulgur i en bolle, og la det trekke i noen minutter. 
  2. Kutt tomaten i båter og fjern innmaten. Skjær båtene i strimler for deretter å finhakke dem i små terninger. 
  3. Kutt rødløken så fint som mulig. 
  4. Hakk opp persille og mynte i relativt små biter. 
  5. Kutt opp og rens granateplet. 
  6. Bland alle ingrediensene i en skål og tilsett sitronsaft og olivenolje. Topp med granateplesirup. Smak til med salt
BABA GANOUSH: Prøv noe nytt! Myk og kremet dipp laget av ovnsbakt aubergine.
Powered by Labrador CMS