NATTMAT OM DAGEN: Sabrura på Bakklandet

Etter en lang dags ferd mot kebab må pølsketerene ta til takke med sushi.

Publisert

Mellom Schezuan og Manila Restaurant, mellom lampebutikker og den eksotiske Istanbul Döner Chef, ligger 1001 Natt Grill. Navnet, foruten «Grill», refererer til det sagnomsuste arabiske middelalderverket, noe som øker forventningene betraktelig. Tre sultne og tynt anonymiserte matjournalister står klare på dørstokken.

– Det er stengt, forteller Oignon Frit, som har ankommet noen minutter før de andre.

Selfies og linoleum

Etter rundt 2001 netter i drift er 1001 Natt dessverre nedlagt og kan dermed ikke anmeldes av Trøndelags pølsegastrokrati.

– Hva med sushi? Jeg er uansett ikke noen kebabianer, fortsetter hun.

Valget faller på Sabrura på Bakklandet. Et raskt søk på telefonen viser at de ikke åpner før om én time, så pølsketerene søker tilflukt fra sprengkulda på Burger King. De fyller tiden med å ta selfies, mens de håper på å ikke bli kastet ut. Etter førti minutter med linoleum og fluorescens begynner Le Dog å rykke nervøst.

– Dette ødelegger hele timeplanen min! Ingen orker å snakke om Le Dogs ambisiøse studieprogresjon og dertil timeplan. De tre pølskonautene sadler apølstlenes hester og forlater burgersjappa.

LES OGSÅ: La oss skrota abortnemndene!

Plass til tre i vår buffet

Det er iskaldt på Bakklandet denne dagen og Oignon Frit har glemt ørevarmere. Le Dog holder hodet kaldt:

– På den lyse siden holder kvikkleiren seg i ro. Sabrura holder på å åpne idet pølsketerene sprader inn. En småstresset maîtresse d’ opplyser om at det maksimalt kan oppholde seg tre gjester i buffetområdet samtidig, en regel som – i og med at det kun er tre personer i hele restauranten – er en smal sak å overholde.

Le Dog får tak i en drinkmeny og begynner å jobbe med et ordspill om sake. Før han får inkorporert det sylskarpe poenget «sånn er det med den saken» viser det seg at de to andre pølseschmeckerne er alt for medtatt denne søndagen til å drikke eller i det hele tatt snakke om alkohol. Sushi-buffet viser seg heldigvis å være en glimrende kur mot bakrus.

Pølsketerene passer på å smake på alt og mesker seg i nigiri, maki, fritert fisk, dim sum, dumplings, spidd og vårruller. Det morsomme med å komme rett etter åpning, er at du kan se en sparsommelig buffet blomstre til et cornucopia av fisk, sjømat og frityr. Dijon skulle gjerne hatt sashimi, men er ellers fornøyd.

LES OGSÅ: Korleis «Take On Me» gjekk frå flopp til superhit

Sa brura

– God ceviche. Det forvokste, svidde maiskornet var ikke så godt, sier Dijon, mens han tygger på den forvokste klumpen.

– Svinemais, sier Le Dog og knegger.

Oignon Frit overhører vitsen. Hun har av en eller annen obskur grunn plukket ut en vegansk maki, det vil si en sushirull uten fisk. Hun sliter med å få i seg biten uten at den faller sammen på tallerkenen:

– Denne var litt slapp, jeg får den liksom ikke inn i munnen.

Sa brura, innskyter Le Dog ivrig.

Oignon Frit får en spørrende rynke i pannen.

– Sabrura ja? Den smakte greit altså, selv om det var mest luft.

– Apropos slapp, hva skjer med musikken, sier Dijon, med referanse til de glattpolerte rytmene som emulerer heismusikken perfekt der de strømmer fra usynlige høyttalere.

– Veldig lounge. Føler det burde sitte en kjendis i hjørnet og sjekke opp unge damer, sier Le Dog.

– Hvem da, Petter Northug? spør Oignon Frit, i det hun for sikkerhets skyld kaster et blikk over skulderen.

LES OGSÅ: Hvem er det som tagger «NERVØS!» på veggene våre?

Bruk og misbruk

Le Dog skal betale for festmåltidet, men kortet blir avvist. Ikke hans saldotunge bankkort, men Sabruras kjente buffetkupongkort. Maitresse d’-en forklarer:

– Du kan laste ned appen vår og registrere kupongene der.

Scandale! tenker Le Dog, men glemmer å svare høyt. Taust går han tilbake til de andre. Han drar på seg vaffeljakka:

– Jeg må kjøpe noe mel, sier han med hodetelefoner over det ene øret.

– Hva er det kode for, har du er nytelsesproblem? spør de andre bekymret.

Le Dog blunker og drar to fingre under nesa. Han er ute før de har vurdert størrelsen på pupillene hans.

PØLSEDOMMEN

  • Atmosfære: Hva er vel bedre enn å la halve havet gli ned ganen mens folk fryser på utsiden?
  • Smak: God sushi. Eller tapas. 30 % av menyen er strengt tatt kjøtt.
  • Utvalg: Det eneste som mangler er litt indisk, koreansk, amerikansk og italiensk mat, så fyller Sabrura alle tenkelige nisjer.
  • Service: Vi fikk slippe inn fem minutter før, et stort pluss i vinterkulda. Kupongkortet kunne derimot ikke stemples lenger, det nye er visst app.
  • Totalopplevelse: Utmerket.
  • Metthetsfølelse: Nesten litt for utmerket.
  • Anbefales for: All-you-can-eat-entusiaster, sjømatelskere, studenter og pølsketerer.
  • Klientell: 100 % pølsketerer.
  • Høydepunkt: At vi hadde restauranten for oss selv, så vi kunne skråle på pølsevis.
  • Nedtur: Da 1001 Natt Grill viste seg å være konk.