TRØNDERSKE ARTISTER: Astrid S, Trøndelags største moderne musikkeksport, på UKA 2017.
TRØNDERSKE ARTISTER: Astrid S, Trøndelags største moderne musikkeksport, på UKA 2017.

En introduksjon til trøndersk musikk

Ny student i Trondheim? Generelt interessert i musikk? Dette er noe av musikken trønderne har å by på.

Publisert

Det trønderske kulturmiljøet er stort og bredt, og kan tilby enormt mange forskjellige kunstuttrykk. Dette gjelder spesielt musikkmiljøet, som har blomstret opp de siste årene, og som kan by på et mangfold av sjangre og lydbilder. Fra matterock, skatepunk og hiphop, til jazz, soul og særegen trønderrock. Alt finner sted i den trønderske musikk-floraen. Når man skal utforske lokal musikk, kan det dog være vanskelig å finne et sted å starte. Derfor har musikkredaksjonen samlet et knippe trønderske artister som skal gi deg en introduksjon til det rike musikkmiljøet Trøndelag kan by på. God lytting!

Astrid S (2013 -)

Vi starter i det som er kjent territorium for mange, for Astrid S trenger knapt noen introduksjon. Hun har toppet hit- lister i Norge og i utlandet, samarbeidet med Shawn Mendes, blitt kåret til årets spellemann i 2017, og vunnet P3 gull for årets låt og årets nykommer i 2015. Merittlisten er lang for en 24 år gammel artist. Suksesshistorien ser heller ikke ut til å stoppe med det første, for det som må være Trøndelags største musikkeksport i nyere tid. Etter en lang rekke med singler og EP-er, kom hun i 2020 endelig ut med sitt debutalbum Leave It Beautiful, som oppsummerer godt den myke, polerte og moderne elektropopen hun lager.

Lignende artister: Dagny, Sigrid, Amanda Tenfjord

Albumanbefaling: Leave It Beautiful (2020), Astrid S (EP, 2016)

Favorittlåter: «Think Before I Talk», «Hits Different»

Passende aktivitet: Ligge langstrakt på stranda i sommervarmen.

- Øyvind Soldal Rasmussen

LES OGSÅ: De siste artistene til UKA-21 er sluppet

Combos (2019 -)

Combos har dratt skatepunk-sjangeren opp av graven og lært den hva moderne rock er, og det er dritfett. Combos viser deg at «less is more, but more is also more». På debutalbumet Steelo bruker de enkle riff, og viser med makt hvor stor effekt det kan ha om du bare bruker det riktig. Med hardt- sparkende låter som handler om fuck, faen, penger, nudler og beef, serverer de en rykende fersk plate som vekker nostalgiske følelser fra barndommen og tanker om studentlivet.

Lignende artister: Suicidal Tendencies, Bad Religion, Deftones

Albumanbefaling: Steelo (2020)

Favorittlåt(er): «Boom Shakalaka», «Nerdz», «Make Money Take Money», «ShushiRamenBruceLeeWutangClan»

Passende aktivitet: Dra på konsert, så finner du det ut!

- Victor Løvland

VNMS (Bulmboy$ & Gerald Ofori) (2017/18-)

Man må dessverre akseptere at Trondheim er i skyggen av Bergen og Oslo når det gjelder hiphop. Det er derfor desto mer spennende å være vitne til at en gjeng unge artister representerer Trondheim på et nivå som ikke har blitt gjort siden Bromstad Billionaires. Bulmboy$ og Gerald Ofori utgjør til sammen den musikalske fløyen av det Trondheimsbaserte kunstnerkollektivet VNMS Collective. Når Gerald er på egenhånd, lager han engelskspråklig musikk i grense- landet mellom moderne R&B, pop og trap, med atmosfærisk elektronisk produksjon – som på alle måter holder internasjonal kvalitet. De tre rapperne i Bulmboy$ holder seg til trøndersk, representerer alltid Trondheim øst, og lager variert og underholdende hiphop som oser av kreativitet og ren glede over å lage musikk. Som VNMS får artistene fram det beste i hverandre, og vi har fra sikre kilder at VNMS TAPES vol.2 er på vei!

Lignende artister: Undergrunn, Bromstad Billionaires

Albumanbefaling: VNMS TAPES (2020), Ultraviolet (2020, Gerald Ofori), Ukjent Hav (2020, Bulmboy$), SLIMO (2021, Xalomon)

Favorittlåter: «Medusa», «Phoenix», «Har Du Møtt Slimo», «Bæde/Bæst», «Gatesport»

Passende aktivitet: Stjele «tubbis», knuse ruter.

- Simon Winther

LES OGSÅ: Anmeldelse: Baby Keem - The Melodic Blue

Isabelle Eberdean (2021 -)

Hvor ofte kan du se starten på en fantastisk artistkarriere? Isabelle Eberdean er et ungt talent fra Trondheim med en utrolig jazzstemme. Med en sjelden vokal synger hun fløyelsmyk, varm og elegant soul. Dette kombinerer Isabelle med jazz-, RnB- og soul-elementer for å skape modne, selvstendige og vakre låter. Nylig uteksaminert fra jazzlinja på NTNU, og med EP-debut tidligere i vår, merker man hvor overveldende dyktig Isabelle er som artist. Trønderen har tatt turen til hovedstaden, og vi ønsker henne lykke til videre.

Lignende artister: Lianne La Havas, Astrid S

Albumanbefaling: Inner Thougths (EP, 2021)

Favorittlåter: «Falling in Love», «Inner Thoughts», «Focus on You»

Passende aktivitet: Groove og vibe

- Andreas Jensen

22 (2007 -)

Trondheimsbaserte 22 er et matterock-band (ja, matte som i faget), som tidlig etablerte seg godt i den lokale og internasjonale progrockscenen. Med tilbakelente riff og vennlige melodier lokker de deg inn og gjør deg komfortabel, før de dytter deg ut av komfortsonen med komplekse rytmer, harmonier og ideer. Dersom du liker matterock eller ønsker å utforske et av bandene som har hatt stor innflytelse på den lokale rockescenen, vil jeg anbefale deg å gi 22 en sjanse.

Lignende artister: The Mars Volta, Muse

Albumanbefaling: Flux (2010)

Favorittlåter: «Plastik», «You Are Creating», «Call Me Trimtab»

Passende aktivitet: Gjøre sykt vanskelige matteoppgaver.

- Victor Løvland

Pom Poko (2017 -)

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">POM POKO: </span>Pom Poko kan alltid by på energi og stemning på sine konserter.
POM POKO: Pom Poko kan alltid by på energi og stemning på sine konserter.

Pom Poko er et av de flere bandene som har oppstått på Jazzlinja til NTNU de siste årene. Men ikke la jazzlinjestempelet skremme deg vekk. Med en blanding av pop, punk og noise, finnes det få andre band som høres likt ut. Musikerne som ikke kan beskrives som noe annet enn en blanding av magikere og gale forskere, akkompagnert av en fantastisk stemme som synger om kropp, sjel og kjærlighet. De gir et sterkt, intimt og sjarmerende uttrykk! Det er noe for alle i musikken til Pom Poko, og er definitivt verdt å sjekke ut.

Lignende artister: Deerhoof

Albumanbefaling: Birthday (2019)

Favorittlåter: «If U Want Me 2 Stay», «My Blood», «Follow The Lights», «Day Tripper»

Passende aktivitet: Løping, festing, eller ensom headbanging i karantene.

- Victor Løvland

LES OGSÅ: Konsertanmeldelse: Rebelsk og upolert støypop

Strandhugg (2011 -)

For studenter som liker hardmetall, kan det være vanskelig å oppdatere seg på den lokale metallscenen, særlig når korona har hindret konsertlokalene fra å drive under normale kapasitet. Et av de bandene som har vært tydelig til stede i den lokale musikkscenen er Strandhugg. Om navnet ikke avslørte det allerede, er det et band som spiller brutal og aggressiv musikk, med den meget sjangerspesifikke sjangeren neo- viking djent metal. Musikken er preget av gitarriff som blander de beste delene av djentens rytmiske utfordringer, death metal-riffing, som bandet At the Gates, og trommer av den strammeste sorten. I tillegg har bandet en vokal som burde falle i smak hos fans av vikinger som Amon Amarth.

Lignende artister: Meshuggah, At The Gates, Amon Amarth, Lamb of God

Albumanbefaling: Norn (2014).

Favorittlåter: «Lying for the Greater Good», «Æon», «Soul Eater»

Passende aktivitet: Rive ned huset og vikingplyndring på Munkholmen. - Sondre S. Brønstad

Åge Aleksandersen (1965 -)

<b class=""><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">FØR I TIDA:</span> </b>En ung Åge Aleksandersen i Storsalen,1977.<b class=""></b>
FØR I TIDA: En ung Åge Aleksandersen i Storsalen,1977.

Åge Aleksandersen, selveste kongen av trøndersk musikk, kan se tilbake på en lang og innholdsrik karriere. Med en sentral rolle i flere band, blant annet Prudence, og utallige soloalbum, har han lagd liv og leven i hele Norge i mange år. Det man får er vaskekte trønderrock. Det kan ikke bli mer trøndersk enn når Åge griper mikrofonen og gauler ut «Levva Livet». Det begynner å bli en stund siden 70- og 80-tallet, men det trenger ikke å være en hindring for å kose seg med litt trønderrock i blant. Man kan knapt få noen bedre innføring i trønderrock enn av Åge Aleksandersen.

Lignende artister: Terje Tysland, Hans Rotmo, D.D.E.

Albumanbefaling: Levva’ Livet! (1984), Din Dag (1983)

Favorittlåter: «Levva Livet», «Min dag (Straumlaus)»

Passende aktivitet: Drikking av karsk og heimert på trønderfest.

- Øyvind Soldal Rasmussen

LES OGSÅ: UKAs kulturprogram satser på å ha noe for absolutt alle

Trondheim Jazzorkester (2004 -)

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">JAZZ:</span> Trondheim Jazzorkester kan by på unike lydbilder og eksentriske improvisasjoner.
JAZZ: Trondheim Jazzorkester kan by på unike lydbilder og eksentriske improvisasjoner.

Du har kanskje hørt rykter om at det finnes noe som heter jazz. Kanskje du til og med har hørt litt på det – Louis Armstrong, Miles Davis og Duke Ellington. Jeg kan garantere deg at du ikke har hørt noe som likner Trondheim Jazzorkester. Siden slutten av 90-tallet har dette vært et av landets absolutt fremste jazzensembler, og tøyer konstant improvisatoriske strikker. Ensemblet har sterk tilknytning til den sagnomsuste jazzlinja på NTNU, og tidligere har de hatt prosjekter med jazztitaner som Chick Corea og Pat Metheny, men også med nasjonale artister som eks-Highasakite-Kristoffer Lo og Emilie Nicolas. Orkesteret skifter konstant besetning, så om du tar turen og ser dem live, er du nesten garantert å se en helt unik konstellasjon av noen av landets fremste musikere. Du er garantert musikk du aldri har hørt maken til.

Lignende artister: Ola Kvernberg, Broen, Pom Poko

Albumanbefaling: Savages (2015), Antropocen (2017), Plastic Wave (2021)

Favorittlåter: «Savages 1», «Pen Nå», «AfterMath Rock», «Den Lunefulle»

Passende aktivitet: Stirre tomt i lufta, mens musikken frakter deg til et annet sted.

- Anders Kruse

Powered by Labrador CMS